http://www.winemag.com/gallery/7-wine-faults-to-look-for/ | Dikkat edilecek 7 Şarap Hatası
Şarabı içmek ve ya geri göndermek konusunda karar vermenize yardımcı olmak için Somelye Michael Madrigale ye bize yardımcı olmasını rica ettik. İyi haber, kötü şişeler oldukça nadir. Madrigale nin bir gecede açtığı yaklaşık 150 şişe şarabın içinde genelde bir tanesi lavaboyu boyluyor. İşte, sizin şarabın akıbetini de nasıl söyleyebilirsiniz: |
Mantar | |
Uyarı işaretleri: | Islak karton, ıslaka gazete kağıdı ve ya ıslak köpek kokusu |
Sebebi: | TCA(2,4,6-trichloroanisole) adındaki kimyasal bileşik. Islak zemin ve ya mantarlarda bulunabilir. |
Karar: | Geri gönderin |
Düz | |
Uyarı işaretleri: | Tamamen düz,aromasız ve tatsız |
Sebebi: | Şarap genç olabilir , ya da şarap yeni nakliye edilmiş ve nakliye sırasında çok sarsılmış olabilir. |
Karar: | Madrigale ‘açıldıktan bir gün sonra daha iyiye gidebilir ‘ diyor.’Şarap yaşayan soluyan bir şeydir. Ona bir şans verin’ |
Çok Eski | |
Uyarı işaretleri: | Olgunlaşmış şarapta orman kokularının arzu edilebilir olduğunu biliyoruz, fakat sadece keskn ıslak mantar kokuları geliyorsa, zamanını geçirmiş demektir. Ölü bir şarap ölü ve tek boyutlu tat ve his verecektr. |
Sebebi: | Çok fazla tutmuşsunuz |
Karar: | Geri gönderin |
Okside | |
Uyarı işaretleri: | Madrigale ‘Beyaz şaraplarda bozulmuş karamela aroması , kırmızı şaraplarda bulyon küpü ya da -evet- kusmuk’ diyor.Diğerleri:Saman sarısı ve ya acık sarı olması gerek şarabın portakal rengi olması, yakın zaman hasat şaraplarda koyu kahverengin görülmesi |
Sebebi: | Şarap yapımı esnasında ya da hatalı mantar yüzünden havayla çok fazla temas etmei , |
Karar: | Eğer çok yoğunsa şarabın tüm aromalarını perdeleyecektir geri gönderin, eğer hafif ise biraz tadıp (güvenlidir) beğenip beğenmeyeceğinizi görün. Bazı insanlar özellikle hafif okside olmuş şaraptan hoşlanırlar der Madrigale |
İndirgenmiş | |
Uyarı işaretleri: | Sülfür, yanık kibrit, yanık laastik |
Sebebi: | Oksidasyonun tersine, şarap , yapımı sırasında yeterli havayla temas etmediği için olur. |
Karar: | Duruma göre, Madşgale (1982 ve öncekş) bir ve ya iki bakır amerikan peni le havalandırılırsa şarap tedavi olablir der. Bakır fermentasyon sırasında oluşan iğrenç sülfür dioksit bileşenini öldürür. |
Sülfür Bozulması | |
Uyarı işaretleri: | Şarapı kokladığınızda boğazda ve burunda diken batımış hissi veren çürük yumurta kokusu, |
Sebebi: | Kükürdioksit şarabın bozulmasını önler fakat fazlası şarabı etkiler. |
Karar: | Duruma göre, Madşgale (1982 ve öncekş) bir ve ya iki bakır amerikan peni le havalandırılırsa şarap tedavi olablir der. Bakır fermentasyon sırasında oluşan iğrenç sülfür dioksit bileşenini öldürür. |
Bret | |
Uyarı işaretleri: | Ahır, yara bandı, ve ya soyunma odası dolabı kokuları |
Sebebi: | Brettanomyces adlı doğal mayanın varillere gelir, ahşapta ürer. Zamanla şarabın tadını gölgeler. |
Karar: | Brett düşük dozlarda iyidir. Madrigale ye göre araba komplex bir yapı sağlayabilir.Ama sadece Brett tadını oluyorsanız geri gönderin |